Coaching-ul pentru performanţă – transformarea din „bun” în „mai bun”

Eşti o persoană specială care are la dispoziţie capacitatea şi toate resursele necesare pentru a-şi putea transforma obiectivele în realizări concrete.

Chiar dacă poate nu îţi vine să crezi, faptul că eşti antreprenor, manager sau om de afaceri dovedeşte că esti “bun” şi că atât succesurile cât şi eşecurile prin care ai trecut până acum se datorează curajului şi felului în care ai gândit şi acţionat pentru a face faţă provocărilor care te-au pus la încercare.

Cum te vezi in viitor ? Probabil că la fel de bun sau poate mai bun decât cel de până acum…

Poţi alege să-ţi doreşti să fii la fel de bun ca şi până acum. Asta ar înseamna să nu schimbi nimic în felul în care gândeşti şi faci lucrurile, să fii plictisit de rutina de a bate pasul pe loc, şi să te mulţumesti cu obţinerea aceloraşi rezultate pe care le-ai realizat până acum. Cât de mult îţi doreşti acest lucru ?

Albert Einstein spunea:Nebunia înseamnă să faci același lucru în mod repetat și să te aștepți să obții alt rezultat.

Poţi alege să-ţi doreşti să fii mai bun decât cel de până acum. Asta ar înseamna să-ţi îmbunătăţeşti felul în care gândeşti şi faci lucrurile, să obţii rezultate diferite de cele de până acum şi să simţi motivarea de a mişca lucrurile la următorul nivel.

Succesul tău se datorează celor mai bune idei pe care reuşeşti să le scoţi din tine şi să le pui în aplicare pe baza experienţei şi a dorinţei lăuntrice de a reuşi pe care o ai la un moment dat.

La fel cum în sport coaching-ul ajută campionii să devină din ce în ce mai buni depăşind de la o competiţie la alta propriile recorduri şi în afaceri liderii de business prin coaching-ul pentru performanţă pot deveni mai inspiraţi, mai creativi şi mai precişi în luarea deciziilor, mai motivaţi, mai siguri pe acţiunile întreprinse şi mai capabili de a soluţiona problemele complexe de business cu care se confruntă.

Gerard O’ Donovan, fondatorul prestigioasei şcoli de coaching britanice Noble Manhattan spune despre coaching urmatoarele:

„Coaching-ul înseamnă, în principal, ajutorul pe care îl primeşti pentru a atinge autoactualizarea – un punct în care nu doar te cunoşti cu adevărat, ci şi primeşti, în cadrul acestui proces de cunoaştere, un sentiment de confort şi înţelegere faţă de persoana pe care o descoperi.

Coach-ul tău se angajează într-o alianţă bazată pe cooperare cu tine, pentru a stabili şi a clarifica scopul şi obiectivele şi pentru a dezvolta un plan de acţiune în vederea atingerii obiectivelor.  Aşa se va stabili ceea ce este realmente important în business pentru tine şi astfel, vei putea să iei controlul asupra situaţiilor cu care te confrunti, să construieşti şi să urmezi planuri de acţiune care te vor ajuta să-ţi realizezi priorităţile. Pe scurt, coaching-ul înseamnă ajutorul pe care îl primeşti pentru a crea şi realiza cea mai grandioasă versiune a celei mai grandioase viziuni personale: să ai succes – succesul fiind realizarea continuă a unui scop sau ideal care merită.

Vei fi ghidat printr-un proces detaliat, începând cu nevoia de a reevalua poziţia ta curentă, cine eşti tu cu adevărat, unde îţi sunt priorităţile şi nevoia de a lua o decizie definită şi conştientă în legătură cu viitorul pe care ţi-ai dori să-l creezi.  Cu ajutorul unui coach în domeniul de business, îţi poţi remodela afacerea cu adevărat, poţi depăşi toate obstacolele şi poţi împlini succesul pe care îl doreşti.

Coaching-ul este, esenţialmente, o conversaţie – adică un dialog între tine şi coach-ul tău.  În cadrul unui context productiv, orientat spre rezultat, coaching-ul înseamnă facilitarea accesului tău la lucruri pe care le ştii deja.  Adevărul este că deţii răspunsurile la toate întrebările tale, exprimate sau neexprimate.  Coach-ul tău îţi furnizează asistenţa, ajutorul şi încurajarea necesare pentru a căuta şi a găsi aceste răspunsuri, îţi oferă ghidajul în vederea adresării întrebărilor corecte şi tratării răspunsurilor.

De asemenea, coaching-ul înseamnă învăţare, deşi coach-ul nu este un profesor şi nu ştie să facă lucrurile mai bine decât tine, dar toate acestea nu au nici o importanţă.  Coach-ul tău va observa tipare  – va pregăti terenul pentru noi acţiuni şi apoi va lucra împreună cu tine pentru a realiza aceste acţiuni noi, de succes.  Acest lucru implică învăţarea prin diferite tehnici de coaching cum ar fi ascultarea, reflectarea, adresarea întrebărilor şi oferirea informaţiilor.  În cele din urmă şi cel mai important, coach-ul tău te va ajuta să înveţi cum să devii autocorector şi autogenerator.  Adică vei învăţa cum să-ţi corectezi propriul comportament, cum să generezi întrebările tale şi cum să găseşti răspunsurile tale.”

Coaching-ul pentru performanta este 100% personalizat pe scopurile tale şi se concentrează pe antrenarea acelor abilităţi şi competenţe cheie care există în tine şi de care ai nevoie pentru a-ţi realiza obiectivele cu succes. Transformarea ta din “bun” în “mai bun” respectă formula:

Experienţa lui “a face” = (Informare + Aplicare) + Autoevaluare ;

Informare + Aplicare = Transformare

Transformare + Autoevaluare = Maturizare lui “a fi”

Mai mult, poţi folosi la rândul tău coaching-ul pentru a-ţi ajuta subordonaţii să fie mai buni –  să fie motivaţi, să-şi sporească asumarea responsabilitătii sarcinilor, să colaboreze mai bine în echipă, să fie mai creativi şi să gândească soluţiile potrivite la problemele lor fără ca tu să pierzi timp preţios pentru soluţionarea acestora.

Coaching-ul pentru performanţa a pătruns de puţină vreme în România şi este o disciplina nouă reglementată de Institutul Internaţional de Coaching şi Management (IIC&M) şi Federaţia Internaţională de Coaching (ICF). Iniţial coaching-ul a fost adoptat ca metodologie de antrenare a performanţei managerilor şi liderilor din marile corporaţii multinaţionale iar în prezent începe să fie cunoscut şi solicitat de antreprenori şi lideri de business din sectorul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM).

Daca eşti interesat să-ţi conduci mai eficient echipele sau să devii mai bun decât eşti acum în ceea ce faci pentru businessul tău ai la dispozitie opţiunea coaching-ului pentru performanţă. Dacă doreşti îţi stau la dispoziţie cu orice detaliu despre acest subiect.

Scroll Up