Dă roade gândirea strategică?

Deși mulți lideri de business apreciază faptul că gândirea strategică sau cea pe temen lung poate fi cheia succesului puțini sunt cei care cred cu adevarat în acest mod de abordare.

Sunt mult prea multe provocari care apar zilnic de acolo de unde te astepti mai putin. Ele iti consuma parca toata energia si nu te lasa sa vezi dincolo de ele. Imprevizibilitatea mediului de afaceri pare a fi o “ceata” care da bataie de cap liderilor de business responsabili de destinele companiilor pe care le conduc.

Cu siguranta ati experimentat conducerea masinii pe timp de ceata cand ai nevoie sa opresti pentru ca nu mai vezi traiectoria drumului si risti sa iesi in decor. Daca ai la indemana un instrument de navigare vei fi mai sigur pe traictoria de urmat putand inainta cu grija chiar si pe ceata. Poate fi mai bine sa inaintezi decat sa stai pe loc.

In business instrumentul de navigare al unei companii este viziunea liderului care proiecteaza in viitor tot ceea ce acesta viseaza sa devina si sa faca organizatia sa.  In functie de viziunea sa liderul poate lua acele decizii pe care sa le transforme apoi in planuri de actiune si sa le implementeze cu organizatia pentru a avansa pas cu pas catre viitorul dorit. Pentru a fi capabili sa-si construiasca viziunea liderii au nevoie sa-si antreneze gandirea strategica sau concentrarea pe scopuri sau obiective.

Intr-un mediu de business incert si competitiv diferenta o fac liderii de business care indiferent de imprevizibilitatea provocarilor pe care au nevoie sa le solutioneze nu uita ca au o viziune de implinit. Ei isi iau energia pozitiva din viziunea din viitor spre care imaginatia ii poarta fiind apoi capabili de decizii ingenioase si creative in prezent pentru a indeparta sau ocoli obstacolele din calea realizarii acelor scopuri care le arata ca se apropie pas cu pas de viitorul dorit.

Un lider cuprins de concentrarea exclusiva pe probleme dovedeste un exemplu de curaj si initiativa dar poate ramane blocat in “ceata” provocarilor impreuna cu organizatia sa.

Cum pot liderii sa mearga inainte evitand blocajul in “ceata”:

  • Acceptand ca “ceata” provocarilor in business este inevitabila si imprevizibila

  • Lucrand cu consecventa la improspatarea propriei viziuni

  • Prin alegerea deciziilor potrivite viziunii si transpunerea lor in obiective SMART (specifice, masurabile, agreate cu echipa, realiste, incadrate in timp)

  • Prin concentrarea pe provocarile a caror solutionarea sta in puterea lor

  • Prin evitarea provocarilor a caror solutionare nu sta in puterea lor

  • Prin imputernicirea echipelor pentru construirea planurilor de actiune prin care deciziile luate vor fi implementate

  • Prin verificarea implementarii planurilor de actiune impreuna cu echipa

  • Construind predictii bazate pe ceea ce vor sa schimbe in modul de gandire si actiune si nu pe ceea ce fac in prezent

  • Folosind coaching-ul pentru antrenarea gandirii strategice

  • Gandirea strategica inseamna capacitatea de a prelua controlul asupra realizarii viitorului dorit tinand cont de urmatoarea ordine de actiune:

1. A FI (in viitor), 2. A FACE (in prezent), 3. A DETINE (roadele realizarilor tale) .

„Ai capacitatea de a obtine tot ceea ce vrei sa devii, sa faci si sa ai. Aminteste-ti cu toate acestea ca pentru a avea, trebuie mai intai sa faci ceva, si ca sa faci ceva trebuie sa devii persoana pentru care succesul este o stare naturala.” (Noble Manhattan Coaching)

Scroll Up