La ce e bun coaching-ul?

Zilele trecute am avut ocazia sa ma bucur de intalnirea cu un om de afaceri, o persoana deosebita care mi-a impartartasit din experienta si intelepciunea sa de business.

Urmatoarele idei  legate de succesul sau in afaceri care au adus in discutie coaching-ul mi le-am notat pentru ca mi s-au parut extrem de utile. Iata ce a spus:

“ Daca tu ca manager iti doresti cu adevarat sa ai succes ai nevoie sa stii ca nu vei ajunge departe lasandu-te inconjurat  de oameni demotivati si lipsiti de creativitate care te pun sa gandesti pentru ei , te judeca pentru esecurile lor sau mai rau te saboteaza atunci cand nici nu te astepti. Si asta datorita unui stil de conducere bazat pe impunere si constrangere care formeaza angajati docili, nesiguri si suficienti doar pentru ca tu sa te simti bine atunci cand ii critici sau le dai coamanda.  In schimb costurile cel putin a rebuturilor, a nemultumirilor exprimate si neexprimate ale clientilor, a oportunitatilor de business ratate, a programelor de instruire inutile si a fluctuatiei de personal sunt imense.

In opinia mea secretul unui business de succes depinde de a  avea un scop de business bine definit si impartasit cu echipa manageriala pe care o conduci si de capacitatea fiecarui membru din echipa de a gandi singur pasii pe care poate sa-i faca in directia scopului urmarit. Acelasi mecanism este valabil pentru toate structurile de echipa din cadrul companiei.

Daca echipa ta nu te ajuta atunci nu vei putea avea succes de unul singur.

Responsbilitatea pentru a face performanta sta in oamenii care trebuie sa faca treaba si nu in tine ca manager. Responsabilitatea ta ca manager este sa te asiguri ca oamenii din subordine sunt responsabili de ceea ce trebuie sa faca. Partea cea mai frumoasa aici este ca poti vedea clar cine sunt oamenii potriviti cu care sa mergi inainte si cine sunt cei care mimeaza mersul inainte.

Un stil de conducere bazat pe coaching inseamna un comportament managerial care cultiva imbunatatirea performantei angajatilor prin inlaturarea blocajelor si scoaterea la suprafata a ceea ce este mai bun din ei fara constrangere sau impunere. Ai nevoie sa vezi in oameni mai mult potentialul lor decat performanta realizata. Astfel ei te vor rasplati dand in mod natural mai mult din ceea ce au crezut ca pot da.  Si ce poti sa-ti doresti mai mult decat o echipa responsabila si capabila care te ajuta sa invingi  impreuna cu ea de fiecare data…? ”

Impartasesc cu tine aceste idei pentru ca stiu ca iti doresti sa ai un business de succes. Dar pentru “ a avea”  trebuie mai intai “sa faci” ceva iar ca sa faci ceva trebuie “sa devii” persoana pentru care succesul este o stare naturala.  Coaching-ul te ajuta sa faci cunostinta cu aceasta persoana .

Scroll Up