Descopera coaching-ul pentru performanta

Coaching-ul este relativ nou in Romania. Din ce in ce mai multi oameni vorbesc despre coaching si acest lucru este extraordinar. Totusi din cauza unor asa-zisi coachi care isi “ambaleaza” programele de instruire, consultanta sau consiliere sub denumirea de coaching se poate ajunge ca unii oamenii sa inteleaga eronat ce inseamna coaching-ul.
De aceea atunci cand vine vorba despre coaching unii isi pot imagina ca un coach este cineva care vine sa-i corecteze sau sa le arate in ce fel sa-si faca mai bine treaba. Cum spiritul antreprenorial are de obicei aversiune fata de cei care vorbesc “din carti” sau dau lectii altora nu este de mirare ca din cauza intelegerii gresite a ceea ce este coaching-ul unii manageri pierd oportunitatea de a-si realiza potentialul de performanta si implicit de a-si creste valoarea propriilor afaceri.

Pentru a elimina prejudecatile despre coaching este nevoie de o informare corecta despre ceea ce este si ceea ce nu este coaching-ul.

La fel cum in sport coaching-ul ajuta campionii sa devina din ce in ce mai buni depasind de la o competitie la alta propriile recorduri, si in business managerii prin coaching-ul pentru performanta pot deveni mai inspirati, mai creativi si mai precisi in deciziile luate, mai motivati, mai siguri pe actiunile intreprinse si mai capabili de a depasi cu succes situatiile complexe cu care se confrunta. In mediul organizational coaching-ul este asociat cu un privilegiu pe care companiile il ofera acelor oameni “cheie” in care au incredere si de la care se asteapta sa performeze la urmatorul nivel.

Iata cum defineste coaching-ul Gerard O’Donovan CEO al Noble Manhattan Coaching cea mai raspandita scoala de coaching din lume:

“Coaching-ul este cea mai inalta performanta pe care o poti obtine prin asistenta din partea unui coach care te provoaca, te stimuleaza si te incurajeaza sa te dezvolti continuu.

Coach-ul tau nu este nici profesor si nici nu stie sa faca lucrurile mai bine decat tine, insa toate acestea nu au nicio importanta. El se angajeaza intr-o relatie bazata pe cooperare cu tine, pentru a te ghida sa-ti stabilesti si sa-ti clarifici scopul si obiectivele si pentru ca tu sa-ti dezvolti un plan de actiune in vederea atingerii obiectivelor. Stabilind ceea ce este cu adevarat important pentru tine, vei putea controla situatiile cu care te confrunti si vei construi si urma planurile de actiune inspirate care te vor ajuta sa-ti realizezi prioritatile. Pe scurt, coaching-ul inseamna ajutorul pe care il primesti pentru a crea si realiza cea mai grandioasa versiune a celei mai grandioase viziuni personale: sa ai succes – succesul fiind realizarea continua a unui scop sau ideal care merita.”

Coaching-ul pentru performanta este 100% personalizat pe scopurile tale si se concentreaza pe antrenarea acelor abilitati si competente cheie care exista in tine si de care ai nevoie pentru a-ti realiza obiectivele cu succes. Mai mult, iti poti chiar tu dezvolta abilitatile de coaching pentru a-i ajuta pe ceilalti sa-si sporeasca asumarea sarcinilor, sa colaboreze mai bine in echipa si sa-si gandeasca singuri solutiile la problemele lor.

Este important sa stii ce nu este coaching-ul:

1. Coaching-ul nu este training. In training agenda subiectului in discutie este stabilita de trainer pe cand in coaching agenda este stabilita de client. La training participantii de obicei sunt trimisi pe cand la coaching ei vin in mod voluntar. De asemenea training-ul are eficienta redusa in crearea schimbarilor de gandire si actiune pe cand coaching-ul se refera la schimbarea comportamentelor.

2. Coaching-ul nu este mentoring Coaching-ul este non directional pe cand mentoringul inseamna sfaturi si opinii impartasite. In coaching este uneori avantajos ca un coach sa nu fie expert in tipul de problema al clientului pe cand mentorii sunt vazuti ca experti in domeniul lor si sunt de obicei managerii seniori cu experienta din cadrul organizatiei.

3. Coaching-ul nu este consultanta Coachii nu sunt neaparat experti in domeniul solicitat de client pe cand consultantii sunt experti in domeniul solicitat de client. Coachii ii fac pe clienti sa-si gaseasca singuri solutiile pe cand consultantii ofera clientilor solutiile lor.

4. Coaching-ul nu este consiliere Consilierea se concentreaza pe trecut pentru a recunoaste si indeparta un blocaj din prezent pe cand coaching-ul incepe din prezent si se concentreaza pe crearea si implinirea obiectivelor din viitor.

Esti o persoana speciala care are la dispozitie capacitatea şi toate resursele necesare pentru a-şi putea transforma obiectivele în realizări concrete.

Chiar daca poate nu-ti vine sa crezi, faptul ca esti astazi cine esti, dovedeste ca esti “bun” si ca atat succesurile cat si esecurile prin care ai trecut pana acum se datoreaza curajului si felului in care ai gandit si actionat pentru a face fata provocarilor care te-au pus pana acum la incercare.

Cum te vezi in viitor?

Probabil ca la fel de bun sau poate mai bun decat cel de pana acum…

Poti alege sa fii la fel de bun ca si pana acum. Asta ar inseamna sa nu schimbi nimic in felul in care gandesti si faci lucrurile, sa fii plictisit de rutina de a bate pasul pe loc, si sa te multumesti cu obtinerea acelorasi rezultate pe care le-ai realizat pana acum.

Cat de mult iti doresti acest lucru ?

Poti alege sa fii mai bun decat cel de pana acum. Asta ar inseamna sa-ti imbunatatesti felul in care gandesti si faci lucrurile, sa obtii rezultate diferite de cele de pana acum si sa simti motivarea de a misca lucrurile la urmatorul nivel. Cat de mult iti doresti acest lucru ? Un bun coach te poate ajuta sa faci cu eficienta acest lucru.

Acum ca esti mai bine informat poti alege in cunostinta de cauza coaching-ul de performanta pentru a-ti creste valoarea si implicit sa maximizezi rezultatele pe care le poti produce in tot ceea ce faci.  Daca te-ai hotarat sa experimentezi coaching-ul si nu ceea ce nu este coaching-ul este bine sa te asiguri ca alegi un coach acreditat de unul dintre organismele care reglementeaza disciplina coaching-ului la nivel international: Institutul International de Coaching (IIC) sau Federatia Internationala de Coaching (ICF).

Scroll Up