Lideri și „măști”
Despre leadership s-au scris și se scriu tone de cărți. Industria de training abundă de programe care te învață cum să devii un bun lider pentru a-ţi asigura succesul propriei afaceri.
Se spune că leadership-ul este arta de a conduce oamenii. În cazul în care ocupi un post de conducere, dezvoltarea abilităţillor de leadership este crucială pentru tine dacă vrei să răzbați în mediul de business complex al viitorului în care inovația este cheia succesului iar angajații de valoare sunt mâna care o răsucește.
Totuși, poți învață cum să fi lider ? Cu siguranță că nu. Poți în schimb să ajungi să cunoști lucruri fascinante despre lideri și leadership însă toate acestea te vor face mai degrabă să te identifici cu o “mască” decât să devii un lider autentic. Întrucât “masca” nu te reprezintă, vei reveni în mod frecvent la cel care ești tu cu adevărat. Poate că te vei lăuda cu cunoștințele tale despre leadership dar nu și cu un comportament pe măsură.
Cine este personajul măștii pe care o port acum? Cum pot conduce oamenii purtând o “mască” ? Pe cine aș vrea ca ei să urmeze: pe mine sau personajul măștii ? Cum m-aș simţi atunci când oamenii ar descoperi că au urmat pe cel pe care am pretins că sunt și nu pe cel ce sunt cu adevărat ? Acestea sunt câteva întrebări pe care ai putea să ți le pui pentru a înțelege cât de eficace ești ca lider.
Avem cu toții tendința mai mult sau mai puțin conștientă să ne punem “măști” care să ne înfățișeze mai degrabă așa cum ne-ar plăcea să fim, decât să fim noi înșine. Mai mult, atunci când realizăm că ne-am demascat fără să băgam de seamă, găsim imediat argumentele meșteșugite care să-i blameze pe ceilalți de faptul că nu ne văd așa cum ne-ar plăcea nouă să fim văzuți.
Liderii care conduc oamenii prin intermediul “măștilor”, mai devreme sau mai târziu îi transformă pe aceștia în servitorii capriciilor lor. Ei devin atât de atașaţi de” masca” care cred că îi fac puternici încât ajung să respingă ignorând sau reacţionând negativ la orice le-ar putea ameninţa zona de confort pe care le-o oferă “masca” lor. Acești lideri cu “mască” considerați odinioară model de succes în lumea afacerilor pierd acum din ce in ce mai mult, fiind părăsiți de angajații competenți care vor să inoveze, să se afirme și nu să fie simpli servitori. De aceea nu e de mirare că liderii cu “mască” rămân doar cu slugile pe care și le doresc dar nu și cu mințile sclipitoare care le-ar putea ajuta organizațiile să prospere.
Leadership-ul este mai mult decât arta de a conduce oamenii, este arta de a conduce oamenii de valoare.
Liderii care conduc prin esența valorii lor sunt adevărați magneți de valoare umană. Ei atrag oamenii de valoare care acceptă să-și pună competențele în slujba viziunii liderului pentru că această coincide și cu viziunea lor. Acești lideri își transformă angajații în maeștrii rolurilor pe care le îndeplinesc în cadrul organizației. Pentru acești lideri, a fi pe primul loc nu înseamnă un scop în sine ci mai degrabă un efect secundar obtinut nu prin puterea de a te impune mai bine în fața celor care fac același lucru ca și tine, ci prin a fi diferit și a conduce prin înțelepciunea cu care vezi lucrurile astfle încât inovația să se producă de la sine. Credința lor este că a fi lider înseamnă a fi un generator de inovație, nu un exploatator de valoare.
Inovația nu poate fi forțată, ea apare spontan atunci când oamenii de valoare ajung să interacționeze între ei fără bariere. De aceea un lider autentic este cel care mai întâi își descoperă valoarea proprie și o onorează prin ceea ce gândește și face. Astfel devine capabil să atragă oamenii potriviți în jurul lui, pentru ca mai apoi să întrețină prin dezvoltarea lor, focul inovației care apare de la sine. În acest fel ei nu mai au nevoie să-și dorească cu ardoare să ajungă pe primul loc căci acesta le este deja rezervat.
Pe ruinele templului zeului Apollo din străvechiul oraș grecesc Delphi și acum stă scris “Cunoaște-te pe tine însuţi” și “Nimic în exces”. În aceste două propoziții scurte se ascunde esenţa leadership-ului personal.
Cum aș putea ști cine sunt cu adevărat oamenii pe care-i conduc dacă eu nu mă cunosc cu adevărat pe mine însumi ? Cât de bine aș putea conduce niște oameni pe care nu-i cunosc cu adevărat ? Unde aș putea conduce oamenii dacă nu-mi este clară propria destinație ? Cum aș putea să-i conduc pe oameni spre înainte atunci când orice fel de exces pe care l-aș face m-ar trage înapoi ?
S-ar putea să fii plictisit de atâta filozofie într-o lume în care totul pare a se învârti în jurul banilor. Totuși dacă îți dai răgazul de a reflecta la felul în care îţi conduci oamenii, acceptă provocarea acestor întrebări.
Ledership-ul autentic nu se învață ci se descoperă atunci când ai ales să fii curios și curajos să afli mai mult și mai mult despre tine, de la tine. Leadership-ul autentic nu este nimic altceva decât să te dezveți să porți “măști”, să accepți să-ți cunoști esența și să arăți cine ești cu adevărat fără a-ți falsifica imaginea. Leadership-ul este în tine și se manifestă proporțional cu nivelurile la care îți înțelegi valoarea și propria evoluție.
10 moduri prin care scoți din tine la iveală liderul generator de inovație:
1. Alege coaching-ul pentru a-ți clarifica imaginea de sine și de a deveni din ce în ce mai intuitiv în relația cu ceilalți.
2. Domolește-ți ego-ul, fii intolerant cu ignoranța ta și ascultă-i pe cei pe care îi conduci.
3. Fixează-ți obiective temerare și împărtășește-le cu cei pe care îi conduci.
4. Fii de partea adevărului , manifestă integritate și verticalitate morală.
5. Caută să înțelegi gândurile, sentimentele, vorbele celor pe care îi conduci.
6. Fii pozitiv cu oamenii și critic cu faptele lor.
7. Arată-ți încrederea și respectul pentru ceea ce știu și pot face cei pe care îi conduci.
8. Arată-ți disponibilitatea de a-i pune în valoare pe cei pe care îi conduci și ajută-i să se dezvolte personal și profesional ținând cont de ritmul lor.
9. Fii riguros în a-i ține responsabili pe cei pe care îi conduci față de ceea ce și-au asumat în relația cu tine.
10. Spune “mulţumesc” pentru toate lucrurile bune realizate în fiecare zi. Cu cât vei spune de mai multe ori “mulţumesc” cu atât mai multă mulțumire vei primi.
Tu ce fel de lider vrei să fii ? Cu “mască” sau fără “mască” ?