UPGRADE: de la organizaţia liniară la organizaţia exponenţială | Primul Pas

A fi dispus să-ţi actualizezi versiunea modelului de afacere trecând de la modelul de organizaţie liniară bazat pe predicţie şi control, la modelul de organizaţie exponenţială bazat pe adaptare şi învăţare, înseamnă să dovedeşti înţelepciunea de a accepta ceea ce realitatea din era informaţiei te obligă să faci: să evoluezi împreună cu organizaţia ta. Aminteşte-ţi că ori de câte ori încerci să te opui realităţii, de obicei aceasta învinge şi te va obliga mereu să plăteşti costul cumulat al contestării ei.

O organizaţie exponenţială este cea a cărui impact în piaţă este disproporţionat – de cel puţin 10 ori mai mare în comparaţie cu competitorii săi, datorită utilizării unor noi tehnici de organizare care îi permite accelerarea adaptării la incertitudine şi învăţarea din propriile rezultate prin ancorarea în faptele brute ale realităţii.
Ideea de a trece cu organizaţia pe care o conduci, de la modelul organizaţiei liniare la cel al organizaţiei exponenţiale ar putea să te entuziasmeze sau să te lase indiferent. Dar daca ai luat decizia trecerii la organizația exponentială înseamnă că în calitate de lider, faci diferența prin:

• curajul de a experimenta norme noi care să permită organizaţiei tale să funcţioneze într-un context impredictibil fără să se lase cuprinsă de incertitudine;

• voinţa profesională de a descoperi şi înţelege cât de exponenţială poate fi organizaţia ta.

Poate că te întrebi care sunt organizaţiile exponenţiale la care te-ai putea raporta şi de la care ai putea prelua reţeta succesului pentru a face ca organizaţia ta să devină asemenea lor sau chiar mai exponenţială decât acestea. Este o întrebare firească generată din nevoia de a-ţi găsi în exterior reperele pentru a evita incertitudinea, de o gândire bazată pe predicţie şi control care a stat la baza formării şi dezvoltării organizaţiilor liniare. Întrucât mulţimea răspunsurilor pe care le putem obţine nu poate depăşi limitele modelului de gândire care ne guvernează percepţia realităţii, cât de mult crezi că te-ar putea ajuta nişte răspunsuri care s-ar referi mai degrabă la organizaţii liniare decât la organizaţii exponenţiale?

Atunci când computerul tău nu mai poate face faţă volumului şi complexităţii de date pe care vrei să le proceseze, eşti obligat să-i faci upgrade. Acest lucru înseamnă să treci la o nouă versiune de computer, capabilă să îţi asigure o capacitate şi viteză crescută de procesare a datelor precum şi utilizarea de aplicaţii complexe pe care nu le-ai fi putut utiliza pe vechiul computer. În mod corespunzător, trecerea la modelul de gândire bazat pe adaptare şi învăţare îţi extinde conştientizarea a ceea ce poate fi şi face organizaţia ta dincolo de limitele ei actuale şi îţi deschide noi perspective din care să-ţi pui întrebările şi să găseşti răspunsurile potrivite legate de organizaţia exponenţială spre care vrei să tinzi.
İn acest caz, o întrebare firească generată de modelul tău de gândire centrat pe adaptare şi învăţare ar putea fi: “İnainte de toate, cât de exponenţial pot fi eu pentru organizaţia pe care o conduc ?”
Dacă îţi pui o astfel de întrebare, poţi observa cu uşurinţă că răspunsul pe care îl cauţi nu-l vei găsi nicăieri în exterior, întrucât acesta se referă strict la realizarea potenţialului de excelență încă nedescoperit din interiorul tău.

Era industrializării, în care s-au dezvoltat marile companii care au făcut istorie, a fost marcată de gândirea managerială bazată pe predicţie şi control care a produs organizaţiile liniare. Acestea au dovedit că pot creşte în timp, proporţional cu sporirea capacităţii de operare proprii. În acest fel organizaţiile şi-au putut realiza în interiorul lor, economia de scară atât de necesară scăderii costurilor de operare, realizare ce le-a permis câştigarea pieţelor prin avantajul competitiv al preţului.
În schimb, în era informaţiei, a cărei istorie abia acum începe, într-un mediu de afaceri supraîncalzit puternic de incertitudine şi diversitate,o afacere poate să crească doar disruptiv, şi numai dacă este ghidată de o gândire managerială capabilă să creeze şi să susţină organizaţia exponenţială bazată pe adaptare şi învăţare.

Cât de exponenţial poate deveni un manager pentru organizaţia sa, numai el poate demonstra, în măsura în care este pregătit să:

  • recunoască şi să folosească potențialul de excelență al propriei gândiri bazată pe adaptare şi învăţare;
  • identifice cu precizie scopul aspiraţional al afacerii capabil să creeze vacuum inspiraţional care să atragă mulțimea de clienţi şi angajaţi potriviţi;
  • treacă de la sistemul de conducere a oamenilor, la guvernarea unui sistem de roluri clare, interconectate şi autonome, în care poziţionarea “şef – subaltern” produsă de arhetipul de relaţie “părinte-copil”, este înlocuită cu poziţionarea “de la egal-la egal” dată de arhetipul de relaţie “adult-adult”, pentru a permite adaptarea şi învătarea din faptele brute ale realității;
  • amplifice producerea de valoarea adaugată necesară împlinirii scopului aspiraţional al afacerii prin stimularea inovaţiei atât în interiorul cât şi în exteriorul organizaţiei.

Mulţi oameni cred că dacă au cunoştinţă despre ceea ce trebuie să facă pentru a obţine un anumit rezultat, vor obţine cu siguranţă acel rezultat. Ei se grăbesc să pună semnul egal între “a cunoaşte” şi “a şti” considerând că este suficient să deţină informaţia potrivită pentru a reuşi. Totuşi, chiar dacă fac lucrurile exact aşa cum le-au văzut la alţii sau cum le-au fost recomandate, aceşti oameni ajung să constate cu uimire că rezultatele pe care le obţin nu sunt pe măsura aşteptărilor. Motivul este că oricât de bună ar fi o idee sau o informaţie pe care o adoptăm pentru că o considerăm utilă, aceasta nu îşi poate aduce contribuţia la succesul nostru atât timp cât nu ne dăm silinţa să ne modelăm deprinderile pe baza ei.
Diferenţa între “a şti “ şi “a cunoaşte” cât de exponenţial poţi fi pentru organizaţia pe care o conduci, o face voința profesională de a-ţi adapta deprinderile de management la principiile modelului de organizaţie exponenţială centrat pe adaptare şi învăţare.

Dacă vrei ca în era informaţiei să fii sigur că afacerea pe care o conduci este capabilă să prospere, este necesar să faci upgrade la sistemul ei de operare: să treci de la modelul de organizaţie liniară la modelul de organizaţie exponenţială. Procesul de upgrade conţine câțiva paşi cheie pe care îi poţi parcurge cu succes atât timp cât ai luat decizia să-i duci până la capăt cu încredere, voinţă şi disciplină.
Cu acceptul tău îţi pot sta alături în calitate de coach sau antrenor personal pentru ca tu să te simți în siguranță şi să accelerezi parcurgerea acestor paşi. Fiecare pas făcut, este un pas mic pentru tine, dar un salt uriaş pentru organizaţia pe care o conduci.

Primul pas este să recunoşti cum să foloseşti potențialul de excelență al gândirii tale bazată pe adaptare şi învăţare, în cadrul organizației pe care o conduci. Este pasul prin care configurezi baza sistemului tău de organizaţie exponenţială. În cazul în care eşti de acord să urmezi acest pas, dă click aici.

Scroll Up