Coaching, o alegere conștientă a managerilor performanți

Ca manager, ești chemat să veghezi zilnic asupra bunului mers al proceselor de care ești responsabil într-o organizație. Deciziile pe care le iei influențează direct acțiunile și rezultatele obținute de echipa ta iar aceste rezultate determină valorile indicatorilor de performanță pe care îi urmăresti.

Un manager face diferența prin calitatea deciziilor pe care le ia. El știe că deciziile bune sunt acelea care produc un impact pozitiv în mințile și inimile celor afectați de implementarea lor. De aceea un bun manager va căuta în mod constant să se asigure că ia deciziile cele mai bune.

Celebrul fizician Albert Einstein spunea că pentru a rezolva o problemă cu care te confrunți, este necesar ca tu să accesezi un nivel de inteligență mai înalt decât nivelul de inteligență pe care l-ai folosit pentru a crea inițial problema. Din această frază rezultă două mesaje importante:

-Primul este puțin inconfortabil și anume că problemele cu care ne confruntăm sunt experiențe negative create de noi înșine și scot în evidență propria noastră vulnerabilitate. Suntem total responsabili de crearea situațiillor pe care le experimentăm în prezent datorită deciziilor pe care le-am luat pană acum.

-Al doilea mesaj este mai optimist indicând că putem deveni versiunea noastră imbunătățită prin accesarea unui nivel de inteligență superior celui care ne caracterizează propria zonă de confort, la care am fost obișnuiți să luăm deciziile. Dacă vrem să dizolvăm problemele cu care ne confruntăm este necesar să ne depăsim constant zonele de confort în cadrul cărora superficialitatea, comoditatea și vanitatea ne limitează capacitatea de a lua decizii mai bune.

Dar chiar dacă ceea ce a spus Einstein este revelatoriu, întrebarea logică este cum ai putea să îți accesezi următorul nivel de inteligență pentru a deveni capabil să iei cele mai bune decizii? Foarte simplu, prin coaching. Coachingul este conversația sinceră și apropiată cu tine insăti prin intermediul unui coach acreditat cu experiență de lucru în mediul organizațional și de business, care prin tehnici dovedite și bine documentate te ghidează, te încurajează și te provoacă să intri în contact cu potențialul tău de imaginație, ingeniozitate, inițiativă și inspirație de care poți da dovadă doar dacă vrei mai mult de la tine. Chiar dacă știe, coach-ul tău nu îți va oferi sfaturi sau răspunsuri la intrebări. Fiindcă prin conectarea la propriul potențial, numai tu poți găsi răspunsurile valabile la întrebările tale. Astfel vei fi ajutat să îți controlezi vulnerabilitatea, să descoperi cele mai bune decizii pentru tine, cum să depășești barierele și modurile prin care vei trece la acțiune pentru a te asigura că îți realizezi obiectivele.

Fără sprijinul unui coach există riscul să te rătăcesti în labirintul motivelor create de zona ta de confort care îți limitează accesul la propriul potențial și te constrânge să obții mai mult din ceea ce nu ți-ai dori. Chiar dacă nu o recunosc, managerii resimt un grad ridicat de stres atunci când alegând să îl pună pe “a face” înaintea lui “a fi”, pornesc la acțiune fără să își îngăduie să intre în contact cu propriul lor potențial. Iar acest stres îi determină :

  • să se concentreze pe negarea propriei vulnerabilități
  • să reacționeaze la confruntarea cu problemele
  • să rămană blocați pe identificarea și analizarea problemelor
  • să se separe de cei care nu gândesc ca ei
  • să devină ostili atunci când aşteptările nu le sunt satisfăcute

În acest mod capabilitatea managerilor de a lua decizii de calitate este profund afectată, ceea ce îi expune pe aceștia la pericolul de a crea probleme atunci când încearcă să rezolve probleme. În schimb managerii devin performanți atunci când alegând să îl pună pe “ a fi” înaintea lui “a face”, își ingăduie ca prin coaching să se conecteze la propriul potențial înainte de a trece la acțiune. Iar conectarea la propriul potențial le produce managerilor accesarea nivelului următor de inteligentă prin:

  •  dobândirea echilibrului interior
  •  eliminarea negativismului
  •  deschiderea la a vedea realitatea din noi perspective
  • acceptarea provocării propriei zone de confort
  • conștientizarea impactului propriilor decizii
  • acordarea încrederii atunci când nu există certitudine

În acest mod capabilitatea managerilor de a lua cele mai bune decizii sporește semnificativ iar performanțele lor nu întârzie să apară.

Un sportiv își bate propriile recorduri doar dacă se antrenează continuu. La fel, un manager dovedește că este performant atât timp cât nu încetează să descopere și să își pună în valoare următoarea sa versiune îmbunătătită. Există atunci vreun motiv logic pentru care în calitate de manager să nu alegi coaching-ul ?

Scroll Up