De ce sunt stresati unii lideri de business atunci cand sunt plecati in vacanta?

Este vara si perioada concediilor este in toi. Plecam in concediu cu gandul de a cauta odihna si relaxarea care sa ne improspateze si sa ne “incarce bateriile” pentru ca atunci cand revenim la locul de munca sa putem performa la nivel optim.

Totusi pentru unii lideri de business concediul pare sa fie mai degraba un motiv de stres decat de relaxare.

Fiind in concediu undeva la mare, am avut ocazia sa cunosc in aceasta vara un domn, patron de firma care desi parea ca se bucura de vacanta, acest lucru nu prea era adevarat. Mergand sa cumpar un suc de la barul de pe plaja pe care ma bronzam impreuna cu familia, l-am vazut pe acest domn cum statea la o masa pe care isi amenajase un adevarat birou, el vorbind de zor la telefonul mobil si fiind concentrat la laptop.

M-am dus catre dansul, l-am salutat si l-am intrebat daca nu doreste sa-i aduc un fresh de portocale. Gestul meu l-a surprins oprindu-l brusc pentru cateva secunde din discutia infocata pe care o avea cu interlocutorul sau. Uimit, a dat din cap afirmativ. Asa ca am revenit cu bautura racoritoare si i-am cerut permisiunea sa stam cateva minute de vorba. Astfel am aflat despre dansul ca era patronul mai multor firme si ca se simtea nefericit pentru ca de cand plecase in vacanta lucrurile in firmele pe care le conducea mergeau pe dos.

Chiar a izbucnit furios spunand ca fara el nimic nu se misca in afacerile pe care le conduce pentru ca oamenii sai vin mereu la el sa-l intrebe ce si cum sa faca lucrurile, chiar daca el le spune de nenumarate ori ce au de facut de parca ar fi niste copii dependenti de indrumarea parintilor.

In timp ce vorbea ma uitam la dansul si vedeam pe de-o parte focul pasiunii, ambitia si hotararea acestui om de a face lucrurile perfect si pe de alta parte o neliniste puternica provocata de teama ca in lipsa sa angajatii nu vor putea sa se descurce. L-am intrebat apoi ce inseamna pentru el vacanta. Mi-a raspuns sec ca ar trebui sa fie un prilej de bucurie de a sta mai mult cu familia mai ales cu cei trei copii ai sai pe care recunoaste ca nu prea i-a vazut cum au crescut, dar din cauza problemelor de business o zi de vacanta nu se deosebeste cu nimic de o zi la birou doar ca peisajul este altul. Apoi a tacut cateva secunde dupa care privind norii a continuat spunandu-mi ca desi are tot ce-i trebuie pentru ca impreuna cu familia sa traiasca foarte bine totusi ii lipseste ceva care l-ar face cu adevarat fericit si anume timpul pe care sa-l petreaca cu cei dragi. L-am felicitat pentru faptul ca a ajuns la acest moment de reflectie si i-am spus ca daca a realizat ce l-ar putea face mai fericit este la indemana lui sa-si conformeze viata constiintei sale. In definitiv descoperirile pe care le facem utilizand niveluri mai inalte de constienta sunt frumoase, insa daca nu le realizam in practica vor fi ca o masa bogata in fata careia murim de foame. I-am multumit apoi pentru cele cateva minute in care am stat de vorba dupa care m-am retras spunandu-i ca ma grabesc la o partida de inot cu cei doi copii ai mei.

Intalnirea cu acest om m-a facut sa reflectez la ce s-ar putea face pentru a preveni motivele de neliniste pe care liderii de business le-ar putea avea atunci cand in vacanta fiind ar trebui sa se concentreze pe odihna, relaxare si timp de calitate petrecut cu cei dragi.

Iata cateva din concluziile la care am ajuns pe care as dori sa le impartasesc cu tine.

1. Stresul unui lider de business depinde de masura in care in perceptia sa importanta si urgenta situatiilor din organizatie depaseste capacitatea sa de a le face fata. Neincrederea in ceilaltii sau lipsa increderii din partea celorlalti poate genera un stres emotional puternic. Cum noi suntem cei care prin deciziile pe care le luam zi de zi ne creem propria realitatea si standardele propriilor asteptari, rezulta ca de noi depinde cat de stresati ne permitem sa fim.

2. Daca vrei sa te bucuri cu adevarat de o binemeritata vacanta ar fi nevoie :

  • sa evadezi minim 10 zile de la locul de munca si sa te detasezi complet de problemele de serviciu, fara telefon, laptop sau tableta.

  • sa fii prezent pe toata perioada vacantei la cei dragi petrecand cu acestia un timp de calitate in care sa te bucuri de frumusetea lor si de tot ceea ce puteti face impreuna.

3. Inainte de a pleca in vacanta sau dupa ce ai revenit la birou elimina spirala

co-dependentei care face ca nestiinta, nesiguranta si neincrederea oamenilor tai sa

atraga interventiile tale salvatoare iar interventiile tale salvatoare sa fie justificate de

credinta limitativa ca oamenii sunt nestiutori, nesiguri si neicrezatori in propriile forte.

  • Ajuta pe cei mai buni oameni ai tai sa-si castige increderea in competentele proprii facand ceea ce stiu ei cel mai bine sa faca fara sa le fie teama sa aleaga alt mod de actiune decat cel pe care l-ai fi ales tu. In definitiv ei sunt specialistii in rezolvarea sarcinilor pentru care sunt platiti sa le duca la bun sfarsit.

  • Chiar daca tu esti ALFA in companie fii  un lider care mai degraba isi sprijina oamenii sa se dezvolte si sa-si transforme potentialul in performanta decat un stapan care submineaza si iroseste potentialul oamenilor prin comanda, control excesiv si penalizare dupa bunul plac.

  • Deleaga sarcinile catre acei oameni care stii ca sunt competenti si in care ai invatat sa ai incredere.

  • Planifica zilnic timp in care sa stai cu familia. Familia ta are mai multa nevoie de tine decat de bunurile materiale pe care i le-ai putea oferi in schimb indiferent de cat de scumpe ar fi acestea.

Tu ce-ai putea face diferit pentru ca in vacanta urmatoare sa te simti cu adevarat mai relaxat, mai odihnit si bineinteles mai fericit ?

Scroll Up