Credintele limitative – cauzele ascunse ale nereusitei
In calitate de manager esti continuu preocupat de maximizarea rezultatelor de business. Atunci cand obiectivele sunt realizate sau depasite recompensa este pe masura si satisfactia unei munci duse la bun sfarsit sunt motive de bucurie.
Dar cand nu reusesti sa realizezi obiectivele propuse, pot aparea insatisfactia si indoiala de sine si bineinteles motivele care sa justifice nereusita: lipsa resurselor, a instrumentelor de lucru, existenta unor obstacole aflate in afara controlului tau, etc.
Cine anume te impiedica sa reusesti in ceea ce faci ?
Raspunsul se afla adanc ascuns in tine. Este vorba de credintele pe care le-ai acumulat de-alungul experientei tale de viata si care sunt incriptate in subconstientul tau. Credintele sau ceea ce crezi despre tine si lumea inconjuratoare sunt ideile care-ti stapanesc mintea. Comportamentul prin care actionezi in mod obisnuit este dominat de subconstientul tau care actioneaza fara sa judece prin intermediul deprinderilor sau obiceiurilor tale. Acestea reprezinta programul „pilotului tau automat” care respecta fidel comenzile prescrise de credintele tale. Prin deprinderile sau obiceiurile tale actionezi in mod inconstient cautand sa obtii numai acele rezultate care fac dovada respectarii credintelor tale. Indoiala este un proces inconstient care are rolul de a-ti mentinte si intari zona de confort pe care ti-o ofera credintele tale si implica minimizarea sau ignorarea anumitor aspecte legate de tine insati, de ceilalti sau de situatiile noi pe care le experimentezi.
Legea atractiei spune ca atragem in viata noastra numai acele consecinte ale actiunilor noastre care ne confirma credintele.
Credintele pot fi capacitive sau limitative. Daca credintele capacitive iti dau puterea sa-ti maximizezi performanta si sa obtii ceea ce doresti, credintele limitative din contra te mentin in zona de confort si te impiedica sa schimbi rezultatele performantei tale.
Exemple de credinte limitative:
” Nu am timp..”, ” Nimeni nu poate face lucrurile ca mine „, ” Nimic nu merge bine…”, ” Oamenii ma mint „, ” Niciodata nu obtin ce doresc..”, etc.
Atunci cand se pune problema schimbarii sau a imbunatatirii rezultatelor poti recunoaste efectele credintelor limitative asupra ta, a oamenilor tai sau in compania ta prin manifestarea unor comportamente caracterizate prin:
-
Nu se face nimic
-
Supra-adaptare
-
Agitatie
-
Violenta
-
Panica
-
Amanare
Pentru a putea realiza cu succes obiectivele intraznete de business nu este suficient doar sa stii ce vrei si sa te concentrezi pe ceea ce vrei sa obtii. In cazul ignorarii credintelor limitative, concentrarea pe a obtine ceea ce iti doresti iti va aduce mai mult din ceea ce este in acord cu credintele tale limitative si de fapt nu-ti doresti. Este necesar sa identifici si sa constientizezi credintele limitative pe care sa le inlocuiesti cu alte credinte capacitive care sa-ti dea puterea sa atragi rezultatele asteptate. De asemenea constientizarea deprinderilor nepotrivite sau neproductive prin care convingerile limitative se manifesta in plan comportamental te va ajuta sa decizi asupra eliminarii acestora si sa te asiguri ca ele nu-ti vor mai sabota intentiile. Prin alegerea unor credinte capacitive care dau putere iti vei putea dezvolta si antrena deprinderile potrivite care sa te ajute sa devii o persoana pentru care reusita sa fie o stare naturala.
Acest proces poate avea loc numai daca iti doresti sa preiei controlul performantei tale prin constientizarea potentialului tau de performanta. Inainte de a-ti transforma rezultatele din bune in mai bune ai nevoie sa te transformi tu din bun in mai bun. Coaching-ul te poate ajuta din plin sa reusesti.