Coachingul, o alegere a liderilor eficace

Liderii sunt prin definiţie oameni de acţiune puternici care ştiu ce trebuie să facă pentru a-şi conduce propriile afaceri. Ei sunt convinşi că pentru a fi eficace au nevoie să demonstreze 4 competenţe fundamentale:

  • O viziune clară şi atractivă în care se poate crede
  • Comunicarea inspirată a viziunii şi a progresului în direcţia realizării acesteia
  • A fi demn de încrederea celorlalţi
  • Voinţa de a revizui, învaţa şi îmbunătăţi

Dar acolo, la vârful piramidei, liderii infruntă de unii singuri o multitudine de provocări dificile și complexe pe care sunt nevoiți să le internalizeze pentru că nu le pot impărtăși cu subordonații, iar uneori nici chiar cu familia. Și nivelul de stres pe care îl resimt, este amplificat de numărul situațiilor dificile cu care ei se confruntă. Iar stresul instalat care se autogenerează în mod inconștient în ființa lor, le schimbă claritatea, entuziasmul și precizia de acțiune în direcția împlinirii viziunii lor proprii în ingijorare, neclaritate și îndoială prin concentrarea pe ceea ce nu vor să li se întâmple și reprezintă probleme zilnice. Iar printre cele mai arzătoare probleme, se pot număra: stabilirea direcțiilor de acțiune pentru limitarea pierderilor și creșterea veniturilor, blocajele financiare, constrângerile fiscale, competiția, alinierea și coordonarea oamenilor asigurarea disciplinei în cadrul organizației, asigurarea de resurse, motivarea oamenilor și lista poate continua.

În acest fel nu este de mirare că pentru unii lideri afacerile lor devin o încrengătură de probleme care îi împiedică să mai vadă “luminiţa de la capătul tunelului”, să-şi crească valoarea afacerii şi să-şi menţină echilibrul de viaţă.
Cu toate acestea, o parte dintre lideri reușesc să își crească durabil afacerile dovedind în mod pragmatic că sunt eficace. La prima vedere, performanța lor remarcabilă pare că se datorează eficacitătii cu care ei își conduc organizațiile prin cele 4 competențe fundamentale. Totuși, dincolo de aparență există câteva alegeri neobișnuite prin care aceștia fac diferența.

1. Liderii eficace aleg să își creeze viitorul dorit.

Pentru că ei ştiu că există două tipuri de viitor:

-un viitor implicit care se întâmplă atunci când alegi să te opui realității întrebându-te “de ce mi se întâmplă tocmai mie această problemă?”, căutând să eviți sau să te opui problemelor cu care te confrunți. Iar viitorul implicit este un viitor în care ești asaltat și controlat de problemele de azi pe care cu toate că nu ți le dorești, se vor repeta și mâine.

-un viitor dorit pe care îl poți crea atunci când alegi să te adaptezi la realitatea de aici și acum întrebându-te “ce pot învăţa din această problemă?”, căutând să devii mai bun pentru a-ţi crește valoarea. Iar viitorul dorit este un viitor în care problemele cu care te confrunți astăzi sunt neutralizate pentru todeauna de creşterea valorii tale ca lider și implicit de creșterea valorii afacerii pe care o conduci.

 2. Liderii eficace sunt concentrați pe dizolvarea situațiilor dificile.

Ei recunosc că înainte de a acționa, mai întâi au nevoie să înţeleagă problemele cu care se confruntă, să le transforme în oportunități de dezvoltare pentru ei personal și afacerile lor și să descopere cum ar putea să-și folosesască mai bine emoțiile, cunoașterea și cele 4 calități fundamentale  pentru a le fructifica. Prin această alegere liderii eficace confirmă cele spuse de marele fizician Albert Einstein: “Pentru a rezolva o problemă cu care te confrunţi, ai nevoie să accesezi un nivel de inteligenţă mai înalt decât nivelul de inteligență pe care l-ai folosit inițial prin care ți-ai produs problema.”

3. Liderii eficace vor coaching periodic pentru a face posibil dizolvarea problemelor și crearea viitorului pe care îl doresc pentru afacerile lor.

Ei sunt precum niște piloți de F1 care aleargă pe circuit în cockpit-urile lor. În zgomotul asurzitor al unei curse la viteză extremă, piloții au nevoie de sprijinul specialiștilor din echipa tehnică pentru a putea fructifica la maxim potențialul mașinilor pe care le conduc. La fel și liderii eficace aflați sub presiunea timpului și a provocărilor dificile din vârful piramidei, realizează că singuri sunt sortiți unui viitor implicit și că au nevoie de coaching periodic pentru a fructifica la maxim propriul lor potențial de reușită de care depinde posibilitatea ca ei să creeze viitorul pe care îl doresc pentru afacerile lor. Mai mult, liderii eficace știu că viitorul dorit depinde de prestația angajaților şi de aceea aleg să îi implice în coaching și pe aceștia pentru a le ridica ștacheta performanței și a întări unitatea echipelor din cadrul organizației.

Cu sigurantă că îți dorești să fii un lider eficace pentru afacerea ta. Dar pentru a fi sigur de acest adevăr ai nevoie să îți schimbi credințele limitative care te-ar împiedica să faci alegerile care te pot transforma în cine dorești tu să devii.
Trei dintre cele mai frecvente credințe limitative sunt:

1. “Nu am nevoie de coaching”. În acest caz autoevaluarea de mai jos îţi poate fi de folos. Verifică dacă ţi se potrivesc afirmaţiile de mai jos.

  •  În afacerea pe care o conduc există probleme reale referitoare la aspecte cum ar fi: păstrarea oamenilor, profitabilitate, venituri sau productivitate.
  • Sunt orientat pe rezultate şi pentru mine contează, nerepetarea erorilor, realizarea obiectivelor şi perfomanţa finaciară.
  • Nu pot să specific cu precizie direcţiile de dezvoltare pentru oamenii mei.
  • Realizările mele nu sunt prea ambiţioase.
  • Este nevoie să fac o schimbare în modul de abordare al afacerii dar nu pot anticipa clar care va fi impactul.
  • Mă lupt cu realizarea obiectivelor şi a ţintelor financiare.
  • Mă simt în criză de timp.

Dacă ţi se potriveşte oricare dintre afirmaţii, coachingul ar aduce beneficii pentru tine şi afacerea ta. Dacă ţi se potrivesc toate afirmaţiile coachingul este critic.

2.“Nu am timp de coaching. Am învăţat destule până acum”. Îţi poţi imagina că prin coaching îţi poţi pierde timpul într-un curs plictisitor sau consiliere nedorită în care cineva “deştept”  vine să-ţi dea lecţii sau să te corecteze. Dimpotriva, coachingul este o experienţă  în care eşti ajutat ca pe baza a tot ceea ce ai mai bun şi mai bun în tine să descoperi şi să creezi valoarea dorită pentru tine şi afacerea ta. În coaching timpul curge în favoarea celui care vrei să devii pentru a fi capabil să obții ceea ce îți dorești. Cât de logic ți se pare să nu îți acorzi timp pentru acest lucru ?

3.“Nu sunt pregătit pentru coaching. Am alte priorităţi”. Ai dreptate. Atât timp cât tolerezi ceea ce ţi se întâmplă în viaţa şi afacerea ta dar nu te mulţumeşte şi ignori ceea ce ar putea să te mulţumească dar îţi lipseşte, coachingul nu este pentru tine. În schimb poți lupta cu viitorul tău implicit.

Pe scurt coachingul este o relaţie confidenţială de serviciu între tine şi coachul tău. Coachul nu îţi este prieten ci un partener strategic. El nu îţi dă sfaturi şi nu te judecă. Pentru că tu eşti expertul, coachul te ajută să te conectezi la propria experienţă şi înţelepciune şi să acţionezi pentru a-ţi crea viitorul pe care îl doreşti pentru afacerea ta. El te ajută să-ţi menţii concentrarea pe obiectivele tale, te susţine atunci când îţi pierzi încrederea în tine, te ţine responsabil de ceea ce spui că vei face şi te provoacă să îţi recunoşti credinţele limitative şi să îţi creşti nivelul de conştienţă pentru a le transforma în credinţe capacitive. Valoarea coachingului este dată de impactul pe care îl realizezi asupra ta personal şi asupra afacerii pe care o conduci.

Este coachingul o alegere pe care să vrei să o faci pentru a scoate la iveală liderul eficace din tine ?

Scroll Up