Apropierea dintre oameni – Secretul relatiilor de succes

Fiecare zi din viata ta o traiesti fiind in contact cu persoane pe care le accepti sa intre in conexiune cu tine. Intensitatea relatiei pe care o simti cu aceste persoane variaza in functie de cat de mult le permiti acestora sa-ti cunoasca actiunile, opiniile, sentimentele pentru ca in final tu sa stii de fapt cine esti cu adevarat. Cu cat o persoana devine mai importanta in viata ta cu atat intensitatea relatiei tale cu aceasta creste.

 Ce anume face sa le permiti celorlalti sa intre in relatie cu tine?

 Radarul tau interior se bazeaza pe emotiile pe care ti le starnesc persoanele cu care intri in contact si iti indica aproape fara sa-ti dai seama cui sa deschizi poarta relatiei. Alegi in mod automat sa o deschizi pentru acele persoane care sunt opusul tau astfel incat sa realizezi cu acestia o simbioza in care nevoile inconstiente ale propriului ego sa fie satisfacute de comportamentele inconstiente ale lor si viceversa.

Daca esti o persoana impulsiva ai putea fi in simbioza cu acele persoane care iti vor da motivele necesare sa fii iute la manie.

Daca esti o persoana care se teme sa-i refuze pe ceilalti ai putea fi in simbioza cu acele persoane care iti vor da motivele necesare de a nu le refuza cerintele.

O simbioza in care compensarea nevoilor tale inconstiente se face prin aportul comportamentelor inconstiente ale celorlate persoane poate fi nesanatoasa. Aceasta dezvolta o relatie de co-dependenta care produce rezistenta la schimbare si limitare atat a performantei proprii cat si a celorlalti cu care esti in relatie.

Daca insa accepti ca persoanele carora le-ai deschis poarta relatiei iti oglindesc propriul comportament, acestea iti vor aparea ca si cand ai fi tu, doar ca punctele lor tari sunt punctele tale slabe si punctele lor slabe sunt punctele tale tari. Sentimentul increderii pe care il simti fata de aceste persoane te face sa deschizi si mai mult poarta relatiei avand curiozitatea sa le cunosti mai bine.

O simbioza in care observarea comportamentelor celor cu care esti in relatie conduce la constientizarea propriului comportament este sanatoasa. Aceasta dezvolta o relatie de interdependenta care deschide noi porti de relatie cu tine insuti in scopul de a te cunoaste mai bine si de a folosi aceasta cunoastere pentru a fi mai puternic si mai eficient in ceea ce doresti sa realizezi in viata.

De ce ai nevoie sa relationezi cu altii pentru a-ti avansa nivelul de autocunoastere?

Singur nu poti sa-ti invingi rezistenta la iesirea din zona de confort care te impiedica sa fii mai bun decat cel ce crezi ca esti. Nevoia ta de socializare si apartenenta la un grup nu este intamplatoare ci are un scop extrem de precis – acela de a te simti protejat si a te ajuta sa te dezvolti si sa evoluezi continuu. Daca te uiti atent la familia ta, la prietenii, colegii sau partenerii cu care ai o relatie definita de sentimentul increderii vei observa ca acestia exista in viata ta pentru ca intr-o simbioza sanatoasa impreuna cu ei si prin ei, tu sa te dezvolti si sa-ti implinesti scopurile.

Cine sunt persoanele cu care intri in conexiune?

Importanta pe care o atribui unei persoane reprezinta o apreciere subiectiva si este strans legata de valorile si aspiratiile tale. O persoana iti poate parea cu atat mai importanta cu cat aceasta dovedeste ca isi maximizeaza contributia la realizarea scopurilor tale in felul in care iti doresti. In mod reciproc tu devii cu atat mai important pentru o alta persoana cu cat dovedesti ca iti maximizezi contributia la realizarea scopurilor acesteia. In functie de alegerea ta persoanele importante cu care esti in conexiune de relatie ar putea fi:

  • membrii familei tale, partenerul de viata, prieteni, colegi de echipa, manageri, parteneri de afacere sau clienti si furnizori iti ofera ceea ce tu ai nevoie pentru a te dezvolta. Ei te iubesc si apreciaza sincer ceea ce esti si faci, te sprijina si te incurajeaza sa reusesti prin propriile forte in ceea ce vrei sa realizezi si iti spun cu onestitate ceea ce nu le place la tine.

  • membrii familei tale, partenerul de viata, prieteni, colegi de echipa, manageri, parteneri de afacere sau clienti si furnizori iti ofera ceea ce tu ai nevoie pentru a te mentine in propria ta zona de confort. Ei sunt salvatorii tai, agresorii tai sau victimele tale.

Ai putea considera ca fiind importanta pentru tine o persoana care iti ofera „pestele” de care ai nevoie pentru a-ti satisface zona de comfort alegand relatia de co-dependenta cu aceasta. De asemenea ai putea considera ca fiind importanta pentru tine o persoana care iti provoca zona de comfort si iti ofera „undita cu care sa-ti prinzi singur pestele pe care ti-l doresti” alegand relatia de interdependenta cu aceasta. O relatie speciala de interdependenta in care descoperi simbioza cu tine insuti este relatia de coaching in cadrul careia esti capabil de performanta ta maxima prin intermediul asistentei coach-ul tau care te provoaca, te ghideaza si te stimuleaza sa te dezvolti continuu.

Esti indreptatit sa faci propriile alegeri. Situatiile in care te afli in viata personala sau cea profesionala sunt guvernate de tipurile de relatii pe care le ai cu persoanele importante din viata ta. Punctul de echilibru dintre relatiile de co-dependenta si cele de interdependenta variaza pe parcursul vietii tale in functie de nivelul la ajungi sa te cunosti cu adevarat si sa te bucuri de persoana pe care o descoperi.

Cand esuezi in relatia cu ceilalti ?

De cate ori nu ti s-a intamplat sa te simti frustrat, mahnit sau revoltat in relatiile pe care le ai cu membrii familiei, colegii de echipa, managerii directi, partenerii de afaceri, clientii sau furnizorii cu care lucrezi? Atunci cand incepi sa nu mai faci cunoscute celuilalt gandurile si sentimentele negative pe care ti le trezeste comportamentul acestuia, relatia este in pericol sa esueze.

Relatiile sunt declansate ego. Orice relatie pe care care o autorizezi cu ceilalti pleaca de un stadiu de contractare. Tu ai un scop de atins si incepi o relatie cu celalalt atat timp cat acesta iti va putea oferi sprijin pentru a-ti realiza scopul. Esuezi in relatia cu celalalt atunci cand alegi ca prin iscusinta, perfidie si oportunism sa te folosesti de respectul, onestitatea, bunavointa si ajutorul celuilalt pentru a-l devaloriza si a-ti satisface capriciile ego-ului. Relatiile de co-dependenta sunt bazate pe mainpulare si sunt in pericol sa esueze.

” Oamenii își schimbă simpatiile și purtarea cu aceeași iuțeală cu care li se schimbă interesul.”

— Arthur Schopenhauer

Relatiile sunt create de suflete pentru suflete. Orice relatie pe care o autorizezi cu ceilalti are nevoie de sinergie pentru a functiona. Sinergia este precum combustibilul pentru orice tip de relatie. Tipul de sinergie pozitiva sau negativa depinde de tipul de atitudine pe care o investesti in relatia cu celalalt. Esuezi intr-o relatie atunci cand atitudinea ta demonstreaza lipsa de atentie, lipsa de apreciere, lipsa de afectiune si lipsa dragostei fata de celalalt. In acest fel vei atrage acelasi tip de atitudine din partea celuilalt iar relatia va deveni toxica datorita producerii sinergiei negative.

Cat de mult reusesti sa tolerezi faptul ca celalalt nu vede lucrurile la fel ca tine? „Persoana care este la fel ca mine nu are ce să mă înveţe, în timp ce persoana care e diferită de mine este profesorul meu”. Cat de mult accepti diversitatea de gandire a celorlalti din jurul tau ? Intoleranta fata de cei care nu gandesc ca tine va conduce la esuarea relatiei pe care o ai cu acestia.

Cat de asertiv esti in relatia cu celalalt?

Intr-o relatie asertivitatea este forma de pozitionare prin care te pui in slujba celuilalt exprimandu-ti cu onestitate dorintele si sentimentele precum si modul in care astepti de la celalalt sa ti le satisfaca, totodata recunoscand si respectand asteptarile celuilalt. Printr-un comportament asertiv iti afirmi spatiul psihologic pe care doresti sa-l respecte celalalt pentru ca tu sa te simti fericit. A fi asertiv inseamna a fi propriul tau stapan caruia nimic nu i se poate intampla fara vointa lui.

O relatie bazata pe asertivitate este o relatie de interdependenta care hraneste sufletul prin atentie, afectiune , apreciere si dragoste reciproca. Acestea se dezvolta ca rod al increderii generate de garantarea reciproca a propriului spatiu psihologic in care atat tu cat si celalalt prin ceea ce faceti, ganditi si simtiti sunteti fericiti.

Atunci cand comportamentul tau asertiv aluneca spre un comportament pasiv-agresiv relatia cu celalalt devine toxica si poate esua. Comportamentul pasiv-agresiv poti sa-l constientizezi sau nu. Cand constientizezi acest comportament inseamna ca ai un motiv ascuns pentru care in mod deliberat alegi sa manipulezi starea emotionala a celuilalt pentru a-l domina si a te folosi de el. Este posibil sa nu constientizezi alunecarea spre comportamentul pasiv-agresiv aceasta producandu-se datorita faptului ca in mod inconstient alegi sa-l devalorizezi pe celalalt pentru a-ti satisface propria vanitate. De exemplu poti pretinde fata de calalat ca esti asertiv dar fara sa-ti dai seama limbajul trupului sau sarcasmul din voce sa indice un comportament pasiv-agresiv.

 

De unde poti sti cum afecteaza comportamentul tau persoana cu care esti in relatie ?

Pune-te in locul celuilalt si vei afla raspunsul. Simpla presupunere a felului in care crezi ca se simte celalalt duce la esuarea relatiei. Echilibrul dintre exprimarea opiniei despre cum te simti tu in relatia cu celalalt si solicitarea opiniei celuilalalt legat de cum se simte el in relatia cu tine asigura transparenta care este ingredientul de baza al sinergiei pozitive in oricare relatie.

Pentru a putea sa-ti realizezi cu succes scopurile fie ca ele sunt personale sau profesionale ai nevoie sa-ti dezvolti relatii cu acele persoane importante care te pot ajuta sa reusesti. In orice relatie pe care o dezvolti cu ceilalti esti liderul scopurilor tale.

S-ar putea ca ideile din acest articol sa nu reprezinte un secret pentru tine dar cu siguranta masura in care vei fi de acord si vei alege sa le pui in aplicare va reprezenta secretul tau personal prin care ai reusit sa-ti imbunatatesti relatiile cu ceilalati. Prin coaching poti sa-ti accelerezi dezvoltarea si sustinerea relatiillor de succes pentru a-ti implini propriile scopuri.

Scroll Up