“Agonie și Extaz” – extremele care provoacă criza

Afacerea ta reprezinta materializarea rezultatelor create de inteligenta ta de business si de starea ta emotionala. Atat situatiile de criza cat si cele de succes pe care le experimentezi sunt produse de tine prin deciziile pe care le-ai luat la un moment dat in functie de prioritatile tale.

In situatiile de criza alergi contra cronometru pentru a gasi solutiile salvatoare care ti-ar rezolva in mod pragmatic dificultatile cu care te confrunti. Cu siguranta atunci cand ai trecut prin astfel de situatii s-a intamplat sa simti cum furia, teama, tristetea sau dezgustul au pus stapanire pe tine creindu-ti o stare de neliniste sau de apasare care te-a indarjit si mai mult in razboiul cu problema sau provocarea cu care luptai.

Atunci cand esti intr-o situatie de criza si nu gasesti urgent solutia salvatoare “corpul durere” produs de acumularea grijilor din interiorul tau creste rapid la fel ca bulgarele atunci cand il rostogolesti prin zapada. El nu-ti permite sa iei cele mai bune decizii pentru ca iti scade optimismul si iti amplifica presupunerile si credintele limitative transformand problemele cu care te confrunti in obstacole greu de depasit.

De cele mai multe ori cand esti intr-o situatie dificila poti crede ca iei cele mai bune decizii dar atat timp cat nu-ti recunosti si stapanesti emotiile negative deciziie luate vor fi unele de compromis de tip “raul cel mai mic”. Acestea poate te vor ajuta sa ameliorezi “agonia” provocata de situatia de criza dar nu si sa iesi complet din ea.

La celalalt pol, atunci cand “esti pe val” si afacerea pare sa-ti mearga din plin realizezi cat de inspirat ai fost luand deciziile care te-au facut sa fii invingator. Cu siguranta atunci cand ai trecut prin astfel de situatii, gandurile asociate cu bucuria, implinirea, increderea sau atasamentul fata de ideile, oamenii si resursele prin care ai obtinut victoria, au pus stapanire pe tine creindu-ti un “corp placere” care te-a facut sa te simti puternic si invulnerabil.

Atunci cand esti pe culmile succesului poti simti cum puterea, prestigiul, placerea, pozitia si prosperitatea iti hranesc “corpul placere” care creste rapid la fel ca bulgarele atunci cand il rostogolesti prin zapada. El nu-ti permite sa iei cele mai bune decizii pentru ca din dorinta de a satisface “corpul placere” refuzi sa recunosti punctele tale slabe si amenintarile care te pandesc.

De cele mai multe ori cand esti in “extaz” pe culmile succesului poti crede ca procedand la fel ca si pana atunci iti vei putea mentine stare de confort si de implinire dobandita, dar atat timp cat nu-ti recunosti si temperezi capriciile “corpului placere” deciziie pe care le iei iti pot transforma bunastarea afacerii in situatie de criza.

Ancorarea in realitate si pragmatismul sunt calitati necesare pentru a-ti conduce afacerea dar in acelasi timp acestea iti pot intari subiectivismul si creste nivelul de rezistenta la schimbare prin disonanta cognitiva.

Disonanta cognitiva este disconfortul pe care il suportam atunci cand ni se dovedeste ca realitatea adevarata nu este aceeasi cu cea creata de presupunerile si credintele noastre limitative prin care ne satisfacem nelinistile “corpului durere” sau capriciile “corpului placere”. In aceste cazuri pentru a ne limita disconfortul cautam sa aducem argumente convingatoare care sa ne justifice ancorarea in realitatea pe care suntem dispusi sa o acceptam si de asemenea sa ne opunem sa admitem ceea ce refuzam sa credem.

Datorita disonantei cognitive poti ajunge sa devii principalul adversar al sanatatii tale si al sanatatii business-ului pe care-l conduci atat timp cat refuzi si te opui necesitatii de a-ti antrena inteligenta de business pentru a deveni mai bun decat cel care esti acum.

Pentru a evita oscilatiile extremelor “agonie” si “extaz”care-ti slabesc business-ul, inainte de a fi ancorat in realitate si pragmatism este nevoie sa ajungi sa te cunosti cat mai bine pe tine insuti iar pe baza acestei cunoasteri sa-ti poti construi cu claritate viziunea de business si angajamentul puternic pentru a o urma indiferent de obstacolele cu care te confrunti. Poti reusi daca iti ingadui urmatoarele:

1.sa-ti constientizezi propriile valori si credinte pentru a-ti controla eficient rezultatele pe care le obtii. Cu siguranta esti concentrat pe rezultate concrete. Rezultatele le obtii in urma unor actiuni pe care alegi sa le faci pentru a-ti satisface anumite prioritati care sunt determinate de valorile si credintele tale proprii. Practic rezultatele pe care le obtii iti oglindesc convingerile care stau la baza viziunii tale despre ceea ce intentionezi sa faci cu business-ul tau.

2. sa-ti mentii in echilibru stima de sine contrabalasand capriciile ego-ului prin curajul de a demonstra umilinta personala.

3. sa realizezi ca ignoranta iti slabeste puterea de a depasi obstacolele cu care te confrunti. “Odata ce i-ai dat unui sarlatan putere asupra ta, aproape niciodata nu o mai poti lua inapoi”. Carl Sagan

4. sa realizezi ca atunci cand iti cresti nivelul de constientizare al situatiilor dificile cu care te confrunti detii puterea de a gasi cele mai bune solutii pentru a le rezolva. “Pentru a rezolva o problema cu care te confrunti in viata este necesar sa accesezi un nivel de constienta mai inalt decat nivelul de constienta pe care l-ai folosit pentru a crea initial problema.” Albert Einstein.

5. sa fii curios sa-ti “vezi” afacerea dincolo de limita termenului scurt. Gandirea strategica este cea care iti pregateste terenul succesului durabil.

6. sa-ti protejezi sanatatea renuntand la a alege sa te consideri frecvent in situatie de criza. Este adevarat ca situatiile de criza pot aparea in mod neasteptat datorita unor factori pe care nu-i poti controla. Totusi depinde de tine daca alegi sa te epuizezi tratand frecvent problemele cu care te confrunti in stare de urgenta sau sa alegi sa te mentii in echilibru alocand timp pentru a identifica masurile care sa previna aparitia problemelor nedorite.

7. sa-ti antrenezi prin coaching inteligenta de business si nivelul de angajament maxim pentru a-ti duce afacerea la urmatorul nivel. Esti campionul business-ului pe care-l reprezinti. In afaceri la fel ca in sport, diferenta dintre “agonie” si “extaz” o poate face antrenamentul pe care campionul din tine alege sa-l faca pentru a-si depasi conditia si a-si bate propriile recorduri.

Scroll Up