Responsabilitate: puterea de a alege, a crea şi a atrage

 

Ce aduce lipsa asumării responsabilității la locul de muncă?

Responsabilitatea este o calitate  pe care o căutam la oamenii cu care colaborăm sau cooperăm. Mulți lideri de business spun că lipsa asumării responsabilității din partea angajaților este cauza primară care le afectează capacitatea de operare a propriilor organizații. Unii manageri sau lideri de echipă chiar se plâng că sunt copleșiți de mulțimea problemelor pe care ei trebuie să le rezolve pentru că subordonații în ciuda faptului că sunt plătiți, nu își asumă responsabilitatea în fața provocărilor de sarcină. Mai mult decât atât, ei consideră că e greu să găsești în ziua de azi oameni responsabili și că e necesar să iți intensifici controlul asupra subordonaților dacă vrei ca aceștia să învețe să își asume responsabilitatea. În mod paradoxal, cu cât managerii își asumă responsabilitatea rezolvării problemelor subordonaților cu atât mai mult aceștia nu își vor mai asuma responsabilitatea rezolvării problemelor lor de la locul de muncă. Lipsa asumării responsabilității subordonaților la locul lor de muncă determină lipsa asumării responsabilității managerilor față de prima lor directivă: managementul performantei și dezvoltarea oamenilor.

Când și cum se manifestă lipsa asumării responsabilității la locul de muncă ?

Autonomia personală este nevoia de a ne exprima propriile alegeri şi de a simţi că suntem sursa acţiunilor noastre. Asumarea responsabilităţii apare spontan atât timp cât simţim că avem puterea de a alege, a crea şi a atrage lucrurile în mod autonom. Atunci când autonomia personală ne este îngrădită, tindem să utilizăm următoarele strategii de declinare a responsabilităţii :

  • Negarea: ignorăm cu bună ştiință existența unui lucru;
  • Acuzarea: îi învinuim pe ceilalți de cauzele problemelor cu care ne confruntăm;
  • Justificarea: căutăm scuze pentru a explica că lucrurile sunt aşa cum sunt;
  • Vinovăţia: ne autoacuzăm (cel mai des ca sentiment de culpabilitate);
  • Constrângerea: facem ceea ce se cere în loc de ceea ce am vrea să facem;
  • Abandonul: renunţăm, pentru a evita jena vinovaţiei şi a constrângerii. 

Deprindem strategiile prin care ne declinăm responsabilitatea şi le utilizam chiar şi atunci când autonomia personală nu ne este îngrădită.  

Ce pot face liderii de business pentru ca angajații să își asume responsabilitatea la locul de muncă?

Responsabilitatea nu poate fi impusă prin control managerial ci mai degrabă poate fi cultivată cu ajutorul coachingului prin:

  1. asigurarea unui mediu favorabil autonomiei personale în care alegerea priorităţilor, crearea soluţiilor şi atragerea rezultatelor să se întâmple în mod deliberat;
  2. sporirea constientizării de sine şi înlocuirea strategiilor de declinare a responsabilităţii cu strategiile creatoare de valoare pe care imaginaţia, iniţiativa, ingeniozitatea şi inspiraţia din noi pot să le ofere;
  3. dezvoltarea încrederii de sine și a inițiativei de acțiune;
  4. înlocuirea micromanagementului cu învățarea din propriile greșeli.

Ce aduce cultivarea responsabilității prin coaching?

Într-o cultura organizațională bazată pe responsabilitate angajații sunt în mod natural creativi, sunt dornici să își aducă contribuția și le place să aibă o măsură de control asupra volumului lor de muncă. Întrucât focusul este orientat mai degrabă pe soluție decât pe problemă, ușa managerilor nu va mai sta deschisă pentru problemele subordonaților ci pentru soluțiile pe care aceștia le pot genera. Prin urmare managerii nu își vor mai pierde timpul rezolvând problemele operaționale create de lipsa asumării responsabilității de către subordonați ci se vor concentra pe creșterea valorii organizației prin managementul performanţei și dezvoltarea oamenilor.

Coachingul se concentrează pe stimularea asumării responsabilității provocand in noi intenţia, entuziasmul si angajamentul de a mișca lucrurile în direcția soluționării problemelor cu care ne confruntăm la locul de munca. Vrei să cultivi responsabilitatea în cadru echipei sau organizaţiei pe care o conduci? Eu sunt aici să fac echipă cu tine pentru a ca tu sa reușești.

Scroll Up